Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pekingin mysteerit

Tämä peli on klassikko, joka monen muun klassikon tapaan on tähän saakka ollut minulta pelaamatta. Nyt se kaivettiin esiin mummolan kaapista ja pelattiin osana salapoliisipelien putkea. Peli on vuodelta 1987 eli jo yli 30 vuotta vanha. Sitä ei myydä kaupoissa ja se onkin kirpputoreilla haluttua tavaraa, koska se on monen lapsuuden suosikkipelejä. Mielenkiinnolla lähdinkin peliä pelaamaan, sillä olen kuullut siitä sekä kehuja että haukkuja ja toki kiinnostaa millainen on tämä kirppispalstojen myyntihitti.

Pekingin mysteerit kansi

Mistä on kyse?

Pelissä valitaan ratkaistavaksi viidestäkymmenestä Mysteerikirjan mysteeristä yksi, jonka mukaiset todistajakortit tulevat peliin mukaan. Todistajien luo liikutaan nopalla, ja heidän vihjeidensä avulla saadaan pääteltyä kuka on syyllinen. He antavat vihjeitä syyllisen ulkonäöstä, tosin osa todistajista ei tiedä tapauksesta mitään. Viisas tietäjä kertoo kuka todistajista valehtelee, jolloin kyseisen todistajan vihje tulkitaan päinvastoin. Vakooja kertoo minkä lohikäärmeen sisällä syyllinen piileskelee, eli minkä lohikäärmelaatan luo lopuksi suunnataan oma epäilys kertomaan.

Todistajien antamat vihjeet luetaan korteista apuvälineiden avulla. Viisaan Tietäjän vihjeen lukemiseen tarvitaan peiliä, Vakoojan vihjeen lukemiseen tarvitaan SPY-peitelevyä ja muiden todistajien vihjeet luetaan punaisen levyn läpi. Saadut vihjeet kirjataan ylös, jolloin epäiltyjä saadaan karsittua poissulkemalla varmasti syyttömiä.

Pekingin mysteerit: peili, punainen levy ja SPY-peitelevy
Pekingin mysteerit: peili, punainen levy ja SPY-peitelevy

Lisäksi pelissä on Onnenlehtikortteja, joita nostetaan aina salmiakkiruutuun pysähdyttäessä eli käytännössä aina jos ei vierailla jossakin rakennuksessa tai keskiruudussa. Nämä ohjaavat pelaajaa mm. siirtymään johonkin rakennukseen, paljastamaan muille jonkun selvittämistään vihjeistä tai siirtämään jotakin lohikäärmelaattaa toiseen ruutuun.

Voittaja on se, joka ensimmäisenä ehtii selvittää syyllisen ja ilmoittaa syytöksestään oikean lohikäärmelaatan luona. Syyttävä pelaaja tarkistaa epäilyksensä Mysteerikirjasta naamiokortin avulla. Mikäli vastaus oli väärin, jatkavat muut pelaajat vielä syyllisen selvittämistä. Jos vastaus on oikein, on voittaja selvillä.

Kokemuksia pelistä

Odotin peliltä paljon enemmän kuin mitä se tarjosi. Peli on täysin tuuripeli, jossa ratkaisee nopan silmälukujen lisäksi se, missä järjestyksessä satut todistajien luona vierailemaan. Pelaajina meitä oli kolme lasta (6-8 vuotta) sekä kaksi aikuista. Lapsiin peli upposi selvästi hyvin, erityisesti apuvälineet kiinnostivat kovasti. Parin pelikerran jälkeen tämä voisikin olla peli, jota lapset pelaisivat keskenään.

Pekingin mysteerit

Tuurin lisäksi pitää pystyä päättelemään syyllinen, käytännössä merkitsemään oikein vihjeiden perusteella kuka ei ole syyllinen. Aikuinen ei tähän paljon päättelyä tarvitse, vihjeet ovat suoraviivaisia. Lapsipelaajilla pelin jännityksessä merkitsemisessä voi kuitenkin tulla virheitä ja harmitus on suuri, jos tulee epäilleeksi väärää henkilöä. Tällöinhän pelistä putoaa pois. Parin pelikerran jälkeen varmasti merkintä- ja päättelytaidot kasvavat eikä hankaluuksia enää ole.

Pekingin mysteerit: johtolankalehtinen
Johtolankalehtinen

Pidin mysteerien aiheista. Cluedossa selvitetään murhaa, kun Pekingin mysteereissä selvitettävät mysteerit ovat kevyempiä. Kuka on syyllinen siihen, että ankka on kadonnut uunista, teekupista on löytynyt lisko tai kalalammen karpit on värjätty sinisiksi. Joukosta löytyy myös murha, mutta mysteerin voi valita peliporukan mukaan.

Englantia osaaville pelistä löytyy myös piilovitsejä: kauneussalongissa työskentelee Miss May Kup, jadepalatsissa asuu Lady Cha Ming jne. Lapsilta nämä menevät pitkälti ohi. Jäin myös miettimään minkälaista kuvaa kiinalaisesta kulttuurista peli luo, kuvaus kiinalaisista on hyvin stereotyyppinen. Sama koskee kuvitusta, mutta toki peli on oman aikansa tuotos.

Voisin tämän ehkä kirppikseltä ottaa omaan hyllyyn, mutta ilman lapsuusmuistoja pelistä täytyy sanoa, että kovin mielelläni en peliin itse osallistuisi vaan kannustaisin lapsia pelaamaan keskenään. Luku- ja kirjoitustaito on kuitenkin pelaamisen ehdoton edellytys, nimissä on vaikeitakin kirjaimia.

Advertisement

3 thoughts on “Pekingin mysteerit

Add yours

  1. Hei! Onkohan sulla kiinnostusta myydä tätä peliä tai mahdollisesti tiedät jonkun kenellä tämä olisi ylimääräisenä! Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: